foto's

Klik voor groter beeld
De Centaur is klaar en word opgetuigd.

Klik voor groter beeld
2003 was een warme zomer met weinig wind

Klik voor groter beeld
Geen wind ,dan maar zwemmen.

Klik voor groter beeld
Nieuwe Yamaha,lekker licht en heel stil..

Jaar 2003

Ik was erg benieuwt  hoe deze oude Dame na de Renovatie zou zeilen , na de tewaterlating,hebben we de boot opgetuigd, en direct zeilen natuurlijk.

Het eerste dat op viel is het snelle aanspringen van de boot, niet te vergelijken met de tocht in de herfst van 2002 toen we de boot naar Eernewoude toe gezeild hebben,elk vlaagje word direct om gezet in snelheid ,de verklaring is simpel de boot is in en in droog en dus een stuk lichter, ook de nieuwe zeilen dragen hier zeker bij.

We hebben bijna elk weekend gezeild , en hebben zo de boot goed leren kennen , de boot liep gelijk lekker, ook met ons complete gezin aan boord,ook met wat meer wind voelt hij super stabiel aan, we zeilen ongereefd door tot een stevige 5 , dit is het moment dat de meeste boten om ons heen (vooral huur Valken waar half Friesland mee vol ligt) er hun tweede rif in trekken.

We zijn al meerdere keren van Grou naar Eernewoude gezeild, en dan terug  met windkracht 4 onder spinaker in een uurtje naar huis blazen, geweldig !

Zomer 2003 is wel de boeken in gegaan als een extreem warme zomer,maar wat erger was ook gelijk de zomer met de minste wind, en dat hebben we geweten.

Onze middelste (Jorn) zwom soms sneller met zijn Optimist naar huis dan ik met mijn Centaur zeilde, als de wind weer eens volledig weg viel in de na middag.

De 21 jaar oude 4 pk Johnson  heeft de warme zomer  niet overleefd en is in Augustus vervangen door een van de  laatste nieuwe Yamaha Malta die er te koop was , een fijne, weinig wegende  2 tact met 3.3 pk aan de schroef ,die nu helaas niet meer te koop is.

Ik was verbaasd wat dit motortje presteert ,ook op wat ruimer water met golven, niet te vergelijken met de oude 4 pk, navraag leerde dat tegenwoordig de pk's op de schroef aangegeven worden, en vroeger waren dit dus krukas pk's, je moet het maar weten.

De boot staat inmiddels in de winterstalling, ik was razend benieuwd hoe het onderwaterschip er uit zou zien, spannend dus toen de boot uit het water ging, nou we hebben er 1 op gedronken die zaterdagavond,na wat we zagen!

gewoon strak dus, zeer strak, het oppervlak was wel iets minder glad maar geen blaasje of bultje te zien.

ook tussen de schalen was de boot kurkdroog .

Ik ga nog wel even bij Duursma in Wolvega lang om te vragen hoe ik de heavy duty coating weer glanzend glad kan krijgen maar dat is een detail.