foto's

Klik voor groter beeld

Klik voor groter beeld

Klik voor groter beeld

Klik voor groter beeld

Tips voor op open water

Zorg dat je boot perfect voor elkaar is, ik heb onder ander altijd een emmer aan boord,  ik gebruik geen lens pomp heb, maar ik ken zeilers die met dit soort boten regelmatig op groot open water zeilen die een vast lenspompje aan boord  hebben.

Ook een goed anker met een lange lijn is een must.

Goede zeilkleding en voor iedereen een zwemvest is van zelfsprekend.

Ik zorg dat ik weet waar ik ben, we gebruiken goede kaarten, ik kan thuis op de computer een route plannen en een kaart uit printen op A 4 formaat, dit is erg handig vooral in een open zeilboot met nogal wat wind. Ik heb nog wel plannen om een eenvoudig GPS te gaan aanschaffen.

Stel je op hoogte van de het weer, dus weerberichten luisteren,  brug of sluiswachters weten ook altijd wat voor weer we krijgen.

Een zeilboot is gemaakt om te zeilen,ik probeer dit dan ook zo lang mogelijk vol te houden, bij de C591 kan het grootzeil twee keer gereefd worden en is er een

storm fok aan boord, bij naderend slecht weer ruim op tijd zeil op minderen.

Zorg dat je de regels kent, op ruim water zijn andere schepen altijd groter, en deze kunnen het altijd waarderen als de ander weet wat hij doet, laat zien wat je van plan bent.

Blijf uit de buurt van beroepsvaart,dit zijn profs en zitten op het water om hun brood te verdienen,aan de andere kant zijn deze jongens altijd bereid hulp te bieden of te waarschuwen als het er echt op aan komt.

Met een 4 pk buitenboord motor op open water met de nodige golfslag  begin je niks. De motor heeft l niet genoeg vermogen en komt de helft van de tijd met de schroef boven water,is niet goed voor je motor en je komt ook niet vooruit, ook de motor bedienen op het achterdek van een Centaur met windkracht 5 op het IJsselmeer kan je echt vergeten, als het even kan zeilen dus desnoods een ruime koers met alleen een fok, Een motor met meer vermogen is wel beter ,Pim met de C659 had 6 pk en dat wou nog wel, maar een standaard spiegel van een Centaur is niet voor dit vermogen  gemaakt ,zijn spiegel was versterkt, maar ook hij deelde mijn mening zeilen, en als dat niet meer gaat  zo snel mogelijk een veilige haven op zoeken.